söndag 3 februari 2008

Livets krydda - att krydda din mat

Det är de små detaljerna som gör livet

Det är de små detaljerna som gör livet, och detta är lite av vad som är tanken med min blogg.

Att skapa en god mål mat handlar givetvis om goda råvaror, och eventuellt lite känsla, men vem har inte gått in på en restaurang ibland och undrat. Varför smakar maten ingenting?


Mat måste kryddas

Även normalgod mat måste ju kryddas på ett eller annat sätt. Ett sätt att krydda maten är faktiskt att använda mat i kryddningen. Ta t.ex. ost. Att tillsätta ost i en maträtt förhöjer dess smak enormt.


Animaliskt fett

Bacon är ett annat sätt att förhöja smak, och även om många idag höjer på ögonbrynen inför att använda ister i matlagningen, så är det just det animaliska fettet ur baconet som man är ute efter. Det är det som är en av de maximala smakhöjarna du kan använda, och är anledningen till att du i alla dessa oändliga matlagningsprogram på TV finner varianter med bacon.


Kryddor i matlagning

Det sista och det viktigaste, för att din mat ska smaka, det är givetvis kryddor. Kryddar du inte maten på något sätt så kommer den inte att smaka något alls. Prova en gång att inte ha salt eller peppar på maten, så förstår du vad jag menar.


Konsten att krydda mat

Det är inte lätt att krydda i vissa fall, då vissa kryddor lätt kan ta överhanden, men principen är att inte blanda för många kryddor utan att veta hur blandningen blir. Prova istället en maträtt och smaksätt den med en specifik krydda. Ett tips är t.ex. Thailändsk röd curry. Det är en krydda som kan krydda en hel maträtt, och göra det otroligt välsmakande!


Matbutikernas intrång

Det sägs att matbutikerna återigen kommer att göra sitt intrång på nätet, men tills dess så finns det många små specialiserade nätbutiker där du redan kan handla det mesta. Här kan du finna ett utbud av kryddor.


Andra bloggar om: kryddor, krydda, livet, konst

Inga kommentarer: